fredag 9 november 2012

Det var ett tag sedan...

Jag har inte skrivit här sedan 2010 :-) Men funderar på att skriva lite mer om kost och hälsa, eftersom jag ändrat livsstil radikalt. Och att det blir lite för mycket att skriva på Facebook. Och kanske är någon intresserad. Själv tycker jag det är vansinnigt kul och intressant.

Jag har bytt 4 kg fett mot 3 kg muskler. Jag har sänkt mitt blodtryck med 15 enheter (vilket jag inte trodde gick) och jag mår förträffligt.

Hur vet jag detta? Bytet av fett till muskler har jag förstått genom att jag direkt gick ner 4 kg och kunde ta in livremmen två hål. Sen har jag gått upp 3 kg igen, utan att ändra på livremmen. Så bilringen är fortfarande borta, och den ganska tunga styrketräningen har gjort resultat. Blodtrycket mäter jag med egen mätare. Läkarna ville medicinera mig för några år sedan. En läkare sa att ha ville avvakta. Särskilt med tanke på att jag sa att jag ville försöka göra något åt det med ändrad livsstil.

Så här har det gått till. Och detta bara under hösten.

Träning
4 tuffa träningspass hemma med slangar och kroppen som belastning (mån, tis, ons och fre)
3 pass på Friskis & Svettis (mån, ons och fre)
1 yogapass hemma (tors)

Kost
Hyfsat strikt LCHF (vilket inte är uppoffrande på något sätt, jag äter kladdkaka med grädde och mycket annat gott, men på LCHF-vis). Jag unnar mig t o m pizza på fredagar. I övrigt är väl de största förändringarna att jag försöker undvika bröd, potatis, pasta, frukt och socker såklart. Det blir mycket ägg, korv, bacon, sallader, crème fraîche. Istället för potatis blir det ofta blomkål och/eller broccoli. Frukost oftast turkisk yoghurt. Mellanmål blir ofta nötter. Jag gör en del LCHF-mässigt gott, som t ex blåbärsmuffins, blåbärspannkaka, kardemummakaka, kladdkaka, mm. Serveras ofta med grädde. Jag äter inte så mycket mellanmål, eftersom den fetare kosten gör att jag känner mig mätt längre.

Kosttillskott
Jag äter en D-vitamin/dag och 5 stora kapslar omega 3

Nyttiga länkar jag använder
Kostdoktorn (fantastiskt duktige Anderas Eenfeldt)
Recept
Jonas Bergqvist (om träning och LCHF)

Kommentera gärna. Detta är ju ett ämne som brukar ha lätt att engagera :-)

Lev väl!

Benny[SPONSRAD LÄNK]

5 kommentarer:

Jane sa...

Du är ju helt otrolig! Har du tips på hur man får själva motivationen också så får du gärna säga till. Jag vet vad som behöver göras men motivationen tryter... :/

Anja Prokopiuk sa...

Hej! Nämen gud vad bra gjort! Nu blev jag ännu mera inspirerad. Jag har tränat intensivt fram tills jag var 24 år gammal. Sen fått man bar, det var alltid mycket på jobbet, tiden räckte inte till, tvåhundratjugoelva bortförklaringar för att inte träna. Du vet. Idag är jag 42, har astma sen 15 år tillbaka och nu har jag varit hemma i 6 månader sjukskriven för utbrändhet. Min kondis ligger i botten, tappat helt krafterna, får mjölksyra av det minsta lilla ansträngning plus att jag lagt på mig några kilo för mycket genom att inte orka göra nåt 8utbränd) och äta massa socker. Den sista veckan har jag slutat med socker helt, men det är det enda jag gjort. Jag måste ta tag i mitt liv och min hälsa. Har kontaktat "Må Bättre" nyss efter att jag har läst ditt inlägg! Ska träffa en tränare på måndag för att prata lite om vilken träning jag ska börja med. Jag tror det blir kul! När jag väl börjat nåt så är jag otroligt envis och presterar på högsta nivå! Jag vill må bättre och se bättre ut med! Så tack Benny för inspiration. Återkommer med före/efter bilden om 3 månader! Ha det gott! Kram/ Anja

Benny Ottosson sa...

Vad kul med kommentarer! Tusen tack. Och att jag kan inspirera är ju fantastiskt häftigt. Bara genom att berätta vad jag gjort i höst :-)

Jane; min yttersta motivation är enkel. Ren dödsångest :-) Min far och farfar dog när dom var runt 60 år. Där är jag snart. Lite skämt och lite allvar. Min son Andreas är nog den som inspirerat mig mest just nu. Han tränar själv hårt och är otroligt insatt i vad vi bör äta och vad vi inte bör äta. Han gav mig också träningsprogrammet jag kör hemma.

När man väl kör igång handlar det nog om att hitta rutiner. Jag tränar varje dag kl 11, när jag kan. Och det kan jag för det mesta. När man kommit över den berömda tröskeln, så flyter det på bättre.

Lycka till Jane!

Anja; Du har ett bra utgångsläge :-) Du kommer att nå resultat väldigt snabbt. Och förmodligen stora resultat. Du har ju redan gjort en del "åtgärder" med bra kontakter. Så det är bara att köra. Jag kan verkligen rekommendera LCHF, det funkar för så otroligt många, och har en massa positiva effekter.

Sen är det bara att hitta rutiner att följa. Bestämma sig för den dagliga motionen.

Hör av dig med hur det går. Jag är jättenyfiken, nu när jag bidragit till att "få igång" dig :-)

Anja Prokopiuk sa...

Tack Benny! Det där med dödsångesten känner jag igen så väl. Både min far och min farmor dog när dom var runt 50 (farmor 51, pappa 57) båda hade diabetes och astma. Farmor fått blodpropp i lungan, pappa hjärtinfarkt. Ingen av dom tränat någonsin eller ätit sund. Glömde tillägga att jag har vilopuls runt 100!Så träning är ett måste för att sänka det så småningom. Jag fyller 43 den 9 dec och har som sagt ärvt astman. Fortsätter jag så här så snart drar jag på mig diabetes också. Jag som älskat sötsaker, 5 sockerbitar i bara en kopp kaffe (dricker 3 om dagen). Men som sagt så har jag nu tagit första steget, slutat med socker helt (visste inte att kaffet med bara grädde i kan va så gott) och kontaktat Må Bättre! Jag har tagit före-bilden idag och köpt en klänning i min gamla storlek som jag ska komma i när jag är i ett av mina mål (minst 8 kg ska bort). Nu är det allvar haha! Kram

Benny Ottosson sa...

Anja; det ska bli otroligt kul att höra hur det går för dig. Du får hålla mig uppdaterad. Och du, vi fyller år på samma dag :-) Eftersom du äter så mycket socker blir det säkert tufft i början. Men jag har för mig de brukar prata om 14 kritiska dagar. Så håll ut!

Klänningen känns som en bra motivator. Känns som du menar allvar. Så kör nu hårt. Vi håller kontakten.

Lycka till-kramar